Repülés előtt és után - parkolás a repülőtéren

Úgy gondoljuk, hogy repülés előtt és után az egyik legfontosabb dolog a parkolás megoldása. Szeretnénk megosztani néhány tapasztalatot és tanácsot a repülőtéri parkolással kapcsolatban azok számára, akik repülésre készülnek.

A hosszabb utak előtt mindig érdemes előre utánajárni a repülőtéri parkolási lehetőségeknek. Manapság már szinte minden nagyobb repülőtéren található többféle parkoló, attól függően, hogy milyen hosszú időre szeretnénk autónkat ott hagyni. Vannak rövid és hosszú távú parkolók, fedett és nyílt parkolók is.

A rövid távú parkolók általában a terminálokhoz közelebb helyezkednek el, így kényelmesebb a transzfer az autótól a check-in pulthoz. Ezek a parkolók azonban drágábbak, tehát ha csak 1-2 napra megyünk, megéri ezeket választani a könnyebb megközelítés miatt.

Hosszabb utakra érdemes a repülőtér szélén található olcsóbb parkolókat igénybe venni. Itt már általában buszokkal vagy más transzferrel lehet eljutni a terminálokig, de néhány napos parkolás esetén az árkülönbözet jelentős lehet. Feltétlenül érdemes ezeket előre kiböngészni az adott repülőtér weboldalán.

A fedett parkolók drágábbak, és nem mindig szükségesek. Rövidebb utaknál a nyílt parkolók is megfelelőek lehetnek. Fontos nézni az időjárás-előrejelzést, és aszerint dönteni.

Az autót érdemes biztonságosan lezárni, riasztóval ellátni. Értéktárgyakat pedig semmiképp ne hagyjunk az utastérben. A parkolók ugyan őrzöttek, de a fokozott óvatosság ilyen helyeken nem árt.

Milyen típusú parkolók találhatók a repülőtereken, és miben különböznek ezek?

A repülőtereken többféle parkolótípus közül választhatunk. A rövid és hosszú távú parkolók a parkolási időtartam szerint különböznek. A rövid távú parkolók általában közelebb vannak a terminálokhoz, így kényelmesebb a transzfer, viszont drágábbak. A hosszú távú parkolók olcsóbbak, de távolabb találhatók, transzferbusszal vagy más járattal lehet eljutni innen a terminálokig. Emellett vannak fedett és szabadtéri parkolóhelyek is. A fedettek védelmet nyújtanak az időjárási elemek ellen, míg a szabadtérieken ez nincs így. A fedett parkolók általában drágábbak.

Mire érdemes figyelni a repülőtéri parkolók igénybevételekor?

Érdemes előre tájékozódni a parkolási lehetőségekről és árakról az adott repülőtér weboldalán. Fontos megfontolni, mekkora távolságra lesz a parkoló a termináltól, mennyi idő alatt tudunk átjutni. A parkolási időtartamtól függően érdemes mérlegelni a rövid vagy hosszú távú parkolók között. Időjárás szempontjából a fedett parkolók előnyösebbek lehetnek. A parkolókban érdemes fokozottan ügyelni értékeinkre, a biztonsági előírások betartására. Az autót célszerű riasztóval felszerelni.

Milyen extra szolgáltatásokat érdemes igénybe venni a repülőtéri parkolás során?

A repülőterek parkolói ma már számos extra szolgáltatást kínálnak a kényelem fokozása érdekében. Érdemes lehet igénybe venni például a közvetlen terminálbuszt, így gyorsan át tudunk jutni a parkolóból. Mosatás, külső-belső takarítás szolgáltatást is szoktak biztosítani. Az autó átvizsgálása, karbantartása is kérhető. Emellett léteznek csomagmegőrző szolgáltatások is. Ezekért az extrákért általában felárat számolnak fel. De a kényelemért és időmegtakarításért megéri.

parkolás a repülőtéren Reptéri parkoló

Tapasztalatok a repülőtéri parkolók világából

Tapasztalatok a repülőtéri parkolók világából Budapest

Reptéri parkoló Budapest

Tapasztalatok a repülőtéri parkolók világából Budapest Orczynegyed

Reptéri parkoló Budapest Orczynegyed

A múlt héten volt szerencsém kipróbálni a helyi nemzetközi repülőtér parkolási szolgáltatásait, így most szeretném megosztani a tapasztalataimat minden kedves utazni vágyó olvasómmal.

Mivel egy hosszabb, kéthetes nyaralásra készültünk, ezért a hosszú távú parkoló mellett döntöttünk. Előre utánanéztem, és kiderült, hogy ez a parkoló körülbelül 10 perc buszútra található a termináltól. A díjszabás kedvezőbb, mint a rövid távú parkolóké, ráadásul az ár tartalmazza a transzfer buszjáratot is.

Érkezéskor a parkoló munkatársai segítettek jegyet váltani a gépesített parkolórendszerben, majd egyből elindult a busz a terminálra. Gyors és zökkenőmentes volt a folyamat. Az autónk egy fás, árnyékos helyen kapott parkolóhelyet, biztonságban érezhettem.

Hazafelé a buszok pontosan közlekedtek, pár perc várakozás után már szállhattunk is be a járműbe. Egy repülőgép késése miatt picit meg kellett várnunk az autónkat, de összességében elégedett voltam a szolgáltatással.

A parkolók kulturáltak és tiszták voltak, a buszok pedig légkondicionáltak, ami nagy melegben kimondottan kellemes. Az ár-érték arány is megfelelő, bőven olcsóbb, mint a közeli rövid távú parkoló.
Reptéri parkoló